26 april 2013
18:30

Referat: Bosnien Hercegovinas SK - AIF Barrikaden

Startelvan: Thomas - Majed, Gustav, Alex, Micke - Simon, Johan A, Maksym, Henke Ni - Mats, Danne

Avbytare var Henke H som spelade sista 22 som högerback, Rabih som spelade sista 15 som höger yttermittfältare, Martin N som spelade sista 13 som offensiv mittfältare/släpande anfallare och Park och Stefan A som inte spelade alls.

Matchen hade knappt hunnit börja förrän lagen hade var sin het målchans. De hade redan i den 4:e min ett friläge från nära håll som Thomas räddade och nästan omedelbart därefter hade vi en spelare som helt frispelad kunde löpa mot den utrusande målvakten men fick skottet på densamme.

Sedan vidtog en halvtimmeslång period där vi spelade mycket bra. Vi körde inte fast som de 2 tidigare matcherna i serien utan kom till massor av avslut. Vi hade 8 avslut på mål första halvtimmen! Vi utnyttjade kanterna lite bättre än tidigare och spelade lite mindre i sidled på offensiv planhalva. Hade också överlag ett mycket bra passningsspel även om några fullkomligt huvudlösa passningar på mittplan eller vår planhalva kunde ställt till det ett par gånger. Bosnien Hercegovina (i fortsättningen kallat BH) skapade under denna period i princip inte ens en halvchans medan vi hade massor av sådana. Vi hade också en riktigt het sådan när ett skott från Micke passerade målvakten men räddades av en BH-utespelare (lite turligt såg det ut som, bollen kunde nog lika gärna slagits i eget mål, studsade liksom på honom) innan vi fick ytterligare ett farligt läge på returen.

Vi belönades dock inte med något mål under denna vår mycket fina period - den överlägset bästa i årets seriespel.
Istället var det BH som efter lite slarv på flera händer i vårt försvar kunde ta ledningen i den 39:e min. Detta mål blev halvlekens enda.

Det kändes ändå som om vi skulle ha en ganska bra chans att vända matchen men tyvärr klarade vi inte riktigt av att hålla samma höga nivå i 2:a halvlek som i 1:a. Inte heller nu ägnade vi oss i någon större utsträckning åt den typ av alltför mycket sidledesspel som kännetecknat våra 2 första insatserna i årets seriespel men det blev istället alltför mycket långbollar i luften som vi sällan fick tag på utan kunde nickas bort. De flesta av dessa luftbollarna hade karaktären av "framlägg" istället för de inlägg från kanterna som vi tänkt oss och som säkert kunde varit effektiva. Vi använde helt enkelt kanterna för lite. När vi någon gång gjorde det blev det oftast åtminstone halvfarligt. I 59:e min blev det riktigt farligt men avslutet från c:a 1 meters håll blev helt misslyckat. BH hade nu annars betydligt mer boll än i 1:a och skapade också en del halvchanser.

I den 67:e min kom en sett till hela matchen synnerligen välförtjänt kvittering. Johan blev nerdragen när han var på väg i full fart framåt och straffen var solklar. Henke Ni slog in den via målvakten.

Nu satsade BH rejält framåt. Man verkade inte alls nöjda med 1 poäng och bytte in ett par mycket offensivt duktiga spelare. Redan ett par minuter hade de ett skapligt läge som så när slutade med ett självmål från vår sida.
I den 79:e min fick en BH-spelare på en enorm projektil från halvdistans sedan vi rensat undan en hörna och 1-2 sett med våra ögon var ett faktum. Bara minuten senare hade de också ett bra läge att öka på sin ledning.

När Martin byttes in i den 82:a min gick vi över till 3-4-1-2 där han fick rollen som länk mellan mittfält och anfall. Inte långt därefter - i den 84:e min fick vi chansen att för 3:e matchen i rad rädda 2-2 i slutminuterna. Efter ett fint anfall foulades Henke Ni men inte "elakare" än att straffen kändes väldigt billig och eftersom domarna inte brukar vara så glada att döma 2 straffar till samma lag i en match kom avblåsningen som en stor överraskning. BH-spelarna protesterade också våldsamt men jublade desto mer när vi missade straffen (en bit utanför ena krysset).

Trots 5 övertidsminuter (mycket motiverade sådana, mycket avbrott och mycket maskningar från BH efter 2-1-målet) och vår offensiva uppställning var vi efter den missade straffen aldrig riktigt nära en kvittering. Under de 10 minuterna efter straffen var det rätt chansfritt på båda håll.

Totalt sett vår klart bästa insats av de 3 i årets seriespel. Som väntat fungerade, bl.a. på grund av vårt starka innermittfält, 4-4-2 mycket bra - bättre framåt samtidigt som det inte kändes som om vi släppte till mer bakåt trots avsaknaden av en spelare på det centrala mittfältet. Vi spelade riktigt bra i 1:a och var det klart bästa laget där. 2:a halvlek var väl OK från vår sida och ganska jämn - kanske med ett miniövertag från BH). Vi borde om fotbollen varit rättvis fått med oss minst 1 poäng men får istället med en otrolig sorgsenhet och frustration konstatera att årets seriespel börjat långt sämre än vi haft anledning att tro innan det startade.

Statistik: (våra siffror först): Hörnor: 4-8 Skott på mål: 12-5 Skott utanför: 2-2